Spiegelreflexcamera Firmware

Nikon D5600 FirmwareWat is firmware?

In een spiegelreflexcamera zit een kleine computer, een microprocessor genaamd. Deze maakt gebruik van software (firmware) waarmee alle functies van de camera mee worden aangestuurd. Denk o.a. autofocus, belichting, beeldverwerking, ruisonderdrukking en andere belangrijke functies.

Kortom zonder firmware zou de camera niet werken.

Waarom controleer je voor een nieuwe firmware versie?

De fabrikant brengt voor veel modellen nieuwe firmware versies uit. Dit gebeurd vaak een paar keer per jaar en zijn gratis te downloaden van de website van de fabrikant. Firmware updates bevatten doorgaans verbeteringen zoals het oplossen van problemen met de autofocus maar kunnen ook nieuwe functies bevatten zoals een nieuwe taal of een aanpassing in een functionaliteit.

Hoevaak controleer je voor een nieuwe firmware versie?

Ik raad je aan om de paar maanden te controleren of er een nieuwe versie beschikaar is of nadat je een nieuwe camera hebt gekocht. Over het algemeen komen er minder vaak firmware-updates uit voor oudere camera’s maar het blijft de moeite waard om te controleren. Als je nog nooit je camera hebt gecontroleerd op een firmware-update dan is dit een goed moment omdat te doen.

Welke versie firmware heeft mijn camera?

Bij de meeste camera’s kan je de firmware versie vinden in het menu. Ik heb hieronder een korte handleiding geschreven waar je het kan vinden op een Nikon camera.

Stap 1: Druk op het menu knop, het menu wordt geopend, zie stap 2.

Nikon D5600 Firmware Step 1
Stap 2: Vervolgens zie je aan de linkerkant in het menu een gereedschapteken, gebruik de pijltoetsen om daar naar toe te navigeren en druk op “OK”, zie stap 3.

Nikon D5600 Firmware Step 2

Stap 3: Gebruik de pijltoetsen om in het submenu te navigeren naar Firmware version om vervolgens op “OK” te drukken, zie stap 4.

Nikon D5600 Firmware Step 3

Stap 4: Hier vind je de geinstalleerde firmware versies van de camera. Op mijn Nikon camera is dat C 1.10 en L 2.017. De C staat voor de Camera firmware versie en de L staat voor de Lens firmware versie.

Nikon D5600 Firmware Step 4

Hoe installeer ik een nieuwe firmware versie?

Bij het installeren van een nieuwe firmware versie raad ik je aan om de instructies te volgen die beschikbaar zijn op de website van het camera merk. Firmware is feitelijk het kloppend hart van de camera, mocht er iets mis gaan met installeren van een nieuwe versie dan is de kans groot dat je camera niet meer werkt.

Ik heb hieronder een korte handleiding geschreven hoe je nieuwe firmware installeert op je camera.

Stap 1: Je gaat naar de website van het camera merk, zoek het model en controleer of er firmware versies beschikbaar zijn, in mijn geval is firmware versie L 2.018 beschikbaar. Je download het bestand, pakt het uit en plaats het bestand in de hoofdmap van de SD-kaart die je gebruikt in je camera. Daarna plaats je de SD-kaart terug in de camera.

Nikon D5600 Firmware Step 5

Stap 2: Je navigeert in het menu naar het gereedschapteken en druk op “OK” navigeer met de pijltoetsen naar de Firmware version en druk op “OK”, je ziet vervolgens de geinstalleerde Firmware versie en de optie om op Update te gaan.

Nikon D5600 Firmware Step 6

Stap 3: Vervolgens krijg je een waarschuwingscherm te zien of je de Firmware versie wilt updaten, navigeer met de pijl toets naar “Yes” en druk op “OK”. Het update proces wordt nu uitgevoerd en kan enkele ogenblikken duren.

Nikon D5600 Firmware Step 7

Stap 4: Het updaten is voltooid. Je dient de camera uit te zetten en daarna weer aan te zetten.

Nikon D5600 Firmware Step 8

Stap 5: Navigeer weer terug naar de Firmware versie en je ziet dat de nieuwe versie is geïnstalleerd.

Nikon D5600 Firmware Step 9

Gefeliciteerd je hebt succesvol je camera voorzien van een nieuwe Firmware versie!

Belangrijke tips

Voordat je begint aan het updaten van je camera realiseer je goed dat er behoorlijk wat risico’s aan verbonden zijn, zoals ik al eerder heb uitgelegd. Ik heb hieronder wat belangrijke tips verzameld die het risico beperken.

  • Zorg dat je altijd een backup hebt van je foto’s
  • Zorg voordat je begint dat de batterij van de camera vol is
  • Download alleen de firmware van de website van het camera merk
  • Mocht dit de eerste keer zijn dat je dit doet, lees dan de gebruikersinstructie op de website van je camera merk of laat iemand anders het uitvoeren met meer ervaring.

Deel dit bericht

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek andere berichten

Belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek is de relatie tussen diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie instellingen werken samen om de belichting van een foto te bepalen. Door één

Lees meer

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar. Dat het een fantastisch jaar mag worden met veel fotogenieke momenten. PS. Dit jaar heb ik een hoop

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *