Over

Je zal vast denken: “Waar ben ik nu weer belandt?” Dat kan ik mij voorstellen, maar als je net zo’n grote liefde hebt voor fotografie als ik? Dan raad ik het je zeker aan om eens een kijkje te nemen op mijn website. Maar wie is ‘mijn’, dat zal ik je vertellen…

Ik ben Stanley Siousias, fotograaf van Siousias Photography en deze website gaat over mijn reis in de fotografie. Mijn liefde voor dit vak begon niet eens heel lang geleden. Zeker geen sprookje met “er was eens”, maar wel de moeite waard om te vertellen.

My Story

Ongeveer 10 jaar geleden kreeg ik mijn allereerste telefoon met camera; de LG Viewty. De camera van de telefoon was zijner tijd ver vooruit met maar liefst 5 megapixels, de foto’s werden al snel gemaakt. Ik was veelal bezig met de foto’s scherp krijgen, dan het daadwerkelijk foto’s schieten en toch kreeg ik heel wat complimenten. Ongeveer 2 jaar later zei mijn tante: “Stan, als je zo graag foto’s maakt. Dan mag je mijn Nikon DSLR (Digital Single Lens Reflex) wel gebruiken!” Ik was als een blij kind met Kerstmis en dit was te merken ook! Ik ging op pad en zo begon mijn reis in de fotografiewereld. De DSLR-camera voelde voor mij als een avontuur. De veelzijdigheid vond ik zowel beangstigend als bevrijdend, maar dat was het zeker waard.

In 2012 kocht ik mijn eerste DSLR-camera; een Nikon D3100, uitgerust met een 14 megapixel camera. Een professionele fotograaf raadde mij deze aan. Volgens hem was dit voor mij het ideale instapmodel om kennis te maken met de fotografiewereld. En hier had hij gelijk in. Veel mensen zeggen dat niks te evenaren is met liefde op het eerste gezicht. Voor mij was dit ook het geval. Ik maakte de eerste foto en ik was meteen verliefd. Niet op mijn eigen creatie – nee, zeker niet – maar op de wereld die de foto liet zien. Zo anders zoals wij hem zien. De details; de structuur in de stenen, de verschillende kleuren bladeren aan bomen, spelende schaduwen. Zoveel veel, met zo weinig. Dit maakte mij nieuwsgierig hoe andere lenzen mij zouden laten voelen, wat het met mij zou doen en wat het mij kon laten zien. Zo kwam ik bij een Nikkor AF-S DX VR 85mm macrolens uit. Bij het maken van de foto’s met deze lens kwam ik erachter dan het niet gaat om het perspectief van het complete plaatje, maar juist de kleine details die in het grotere geheel weg zouden vallen. De camera bracht mij naar een wereld waarvan ik niet wist dat ik daar al jaren in leefden. Ineens zag ik de kleine haartjes op de pootjes van een bij, bedekt met stuifmeel. En de kleine lijnen en oneffenheden die over de iris van een oog lopen, waardoor het lijkt alsof je in een onbewoond gebied bent. Zoveel nieuwe kennismakingen. Zoveel nog te zien.

Tot slot kocht ik een Nikkor AF-S 55-300mm lens. Deze lens liet mij kennismaken met een hele andere soort liefde: landschapsfotografie. Weer viel ik als een blok, sterker nog, ik vond de ware liefde. Deze lens liet mij kennis maken met wat het Nederlandse landschap te bieden heeft. Terwijl de natuur leeft, zet ik kleine stukjes stil met mijn camera. Een uniek moment, wat tot leven komt op een klein plaatje. Hoe een koe alleen in de wei, totaal niet alleen oogt door het algemene geheel. Of hoe de zon lijkt te doven in de golven van de zee, terwijl het de hemel verrijkt met de meest prachtige kleuren.

Recent heb ik Nikon D5600 aangeschaft. Wat een wereld van verschil! Hiermee hoop ik jarenlang plezier te hebben, wat leidt tot nog meer ontdekkingen. Ik kijk er naar uit, jij ook?

My Life

In ‘My Story’ heb ik mijn romance met mijn camera vertelt, maar dat vertelt nog niet wie ik ben. Misschien wil je daarom ook wel meer over mij weten? Zoals ik al eerder vertelde is mijn naam Stanley. Ik ben 34 jaar oud en woon samen met mijn vriendin en kat, een Britse korthaar (genaamd Mees) in Utrecht. Verder werk ik nu fulltime in de ICT als systeembeheerder. 

“Jouw visie. Mijn perspectief. Onze ontdekkingsreis.”

STANLEY SIOUSIAS • FOTOGRAAF