Dronebewijs verplicht voor dronepiloten

Naast dat ik veel fotografeer met een Nikon D500 en Z6 II, vlieg ik ook met een DJI Mavic Mini.

Sinds 1 januari 2021 is het Europees dronebewijs verplicht om een drone te mogen besturen die zwaarder is dan 250 gram. Voor een drone die lichter is dan 250 gram is geen dronebewijs verplicht. Kennis van de drone is dan voldoende.

Ondanks dat voor de DJI Mavic Mini volgens de richtlijnen geen Europees dronebewijs voor nodig is. Heb ik twee jaar geleden daarvoor toch een online basiscertificaat (A1-A3) opleiding gevolgd bij een erkende vliegschool waar ik ontzettend veel van geleerd heb. Vorig jaar heb ik ook mijn aanvullend certificaat (A2) behaald.

Dus mocht je regelmatig vliegen met een drone waar geen Europees dronebewijs voor nodig is,wil ik je toch aanraden om een online opleiding te volgen bij een erkende vliegschool. Het hebben van goede basiskennis over de drone en wet- en regelgeving is een must-have en draagt bij aan de algehele veiligheid.

Certificaten

Het Europees dronebewijs bestaat uit het basis certificaat en optioneel het aanvullend certificaat. Met het Europees dronebewijs mag je in alle landen van de Europese Unie vliegen met je drone.

Basis certificaat (A1–A3)
Het basis certificaat is verplicht als je wil vliegen met een drone van 250 tot 500 gram of van 2 kilo tot 25 kilo in de open categorie en buiten de bebouwde kom.

Aanvullend certificaat (A2)
Het aanvullend certificaat is verplicht als je wil vliegen met een drone vanaf 500 gram tot 2 kilo. Als je binnen een bebouwde omgeving wil vliegen, dan moet je in bezit zijn van dit aanvullend certificaat.

Aanvragen van het Europees dronebewijs

Het Europees dronebewijs kan bij de RDW worden aangevraagd nadat je een online examen met positief resultaat hebt afgelegd bij een erkende vliegschool.

Het dronebewijs kost € 10,- en is 5 jaar geldig. Het verlengen kost € 10,- en je moet opnieuw online examen doen.

Droneregistratie

Als je eigenaar bent van een drone die lichter is dan 250 gram en een ingebouwde camera heeft of je hebt een drone die zwaarder is dan 250 gram moet hij worden geregistreerd bij de RDW; de kosten hiervoor bedragen € 23,- voor het eerste jaar en daarna kost het € 13,- per jaar.

Het exploitantnummer die je na betaling van de RDW ontvangt moet zichtbaar worden aangebracht op de drone en geprogrammeerd worden in de software. Dit zorgt ervoor dat de drone altijd het exploitantnummer uitzendt.

Waar mag ik vliegen?

Je bent in het bezit van een dronebewijs en een exploitantnummer en je wil graag vliegen met je drone, maar waar mag je eigenlijk vliegen? Het Nederlandse luchtruim zit vol met gebieden waar je niet met een drone mag vliegen, bijvoorbeeld bij een luchthaven of een afgeschermd gebied.

Let op dat je niet (on)bewust in een verboden luchtruim of een luchtruim met restricties vliegt, dit kan namelijk gevaarlijk zijn en wordt gestraft met een hoge boete.

Gelukkig zijn er zat hulpmiddelen te vinden op het internet om je hiermee te helpen. Bij het drone merk DJI zit een eigen app met een ingebouwde kaart die alle benodigde informatie over het luchtruim bevat voor, tijdens en na het vliegen

Daarnaast maak ik ook gebruik van de app Drone Buddy (iPhone). Met Drone Buddy kan je op een kaart zien bij welke luchtruimen restricties gelden en welke. met de pro versie kun je ook zien waarom dat zo is.

Meer informatie

Wil je meer weten over het Europees dronebewijs? Dan verwijs ik je graag door naar de website van de Rijksoverheid en de RDW.

Handige links

Website van de Rijksoverheid
Website van de RDW

Reactie

Ik ben natuurlijk erg benieuwd of jij je dronebewijs al hebt behaald en welke apps jij graag gebruikt tijdens het vliegen. Laat het mij weten in een reactie.

Deel dit bericht

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek andere berichten

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar. Dat het een fantastisch jaar mag worden met veel fotogenieke momenten. PS. Dit jaar heb ik een hoop

Lees meer

Kamp Vught

Het kind is er niet… en ik, waar moet ik heen! GEN. 37:30 Konzentrationslager Herzogenbusch Kamp Vugt, ook wel door de nazi’s Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd,

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *