Dronebewijs verplicht voor dronepiloten

Vanaf 1 januari 2021 is het Europees dronebewijs verplicht om een drone te mogen besturen die zwaarder is dan 250 gram. Voor een drone die lichter is dan 250 gram is geen dronebewijs verplicht. Kennis van de drone is dan voldoende.

Zelf vlieg ik regelmatig met een DJI Mavic Mini en ondanks dat daar volgens de richtlijnen geen dronebewijs voor nodig is, heb ik recentelijk een opleiding gevolgd bij een erkende vliegschool waar ik ontzettend veel van geleerd heb.

Dus mocht je regelmatig vliegen met een drone waar geen dronebewijs voor nodig is dan wil ik je toch aanraden om een opleiding te volgen bij een erkende vliegschool. Het hebben van goede basiskennis over de drone en wet- en regelgeving is een must-have en draagt bij aan de algehele veiligheid.

Dronebewijs

Het dronebewijs kan bij de RDW worden aangevraagd nadat je een online examen met positief resultaat hebt afgelegd bij een erkende vliegschool.
Het dronebewijs kost € 10,- en is 5 jaar geldig. Het verlengen kost € 10,- en je moet opnieuw online examen doen.

Droneregistratie

Als je eigenaar bent van een drone die lichter is dan 250 gram en een ingebouwde camera heeft of je hebt een drone die zwaarder is dan 250 gram moet hij worden geregistreerd bij de RDW; de kosten hiervoor bedragen € 23,- voor het eerste jaar en daarna kost het € 13,- per jaar.

Het exploitantnummer die je na betaling van de RDW ontvangt moet zichtbaar worden aangebracht op de drone en geprogrammeerd worden in de software. Dit zorgt ervoor dat de drone altijd het exploitantnummer uitzendt.

Waar mag ik vliegen

Je bent in het bezit van een dronebewijs en een exploitantnummer en je wil graag vliegen met je drone, maar waar mag je eigenlijk vliegen? Het Nederlandse luchtruim zit vol met gebieden waar je niet met een drone mag vliegen, bijvoorbeeld bij een luchthaven of een afgeschermd gebied.

Let op dat je niet (on)bewust in een verboden luchtruim of een luchtruim met restricties vliegt, dit kan namelijk gevaarlijk zijn en wordt gestraft met een hoge boete.

Gelukkig zijn er zat hulpmiddelen te vinden op het internet om je hiermee te helpen. Bij het drone merk DJI zit een eigen app. Hiermee bestuur je de drone middels een ingebouwde kaart met alle benodigde informatie over het luchtruim.

Daarnaast maak ik ook gebruik van de app GoDrone (Android), met GoDrone kan je op een kaart zien bij welke luchtruimen restricties gelden maar ook welke en waarom.

Meer informatie

Wil je meer weten over het dronebewijs? Dan verwijs ik je graag door naar de website van de Rijksoverheid en de RDW.

Handige links

Website van de Rijksoverheid
Website van de RDW

Reactie

Ik ben natuurlijk erg benieuwd of jij je dronebewijs al hebt behaald en welke apps jij graag gebruikt tijdens het vliegen. Laat het mij weten in een reactie.

Deel dit bericht

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek andere berichten

Kamp Vught

Het kind is er niet… en ik, waar moet ik heen! GEN. 37:30 Konzentrationslager Herzogenbusch Kamp Vugt, ook wel door de nazi’s Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd,

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *