Belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek is de relatie tussen diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie instellingen werken samen om de belichting van een foto te bepalen. Door één instelling aan te passen, heeft dit invloed op de andere twee instellingen en de belichting van de foto. Het begrijpen van de belichtingsdriehoek is belangrijk om de juiste belichting voor je foto’s te kunnen kiezen.

 

Wat is diafragma

Diafragma is de opening in de lens van een camera die licht doorlaat naar de sensor. Het wordt gemeten in f-stops en beïnvloedt de scherptediepte van de foto. Een kleinere opening (grotere f-stop) resulteert in een grotere scherptediepte, terwijl een grotere opening (kleinere f-stop) resulteert in een kleinere scherptediepte.

 

Wat is sluitertijd

Sluitertijd is de tijd dat de camera open staat en licht op de sensor laat vallen. Het wordt gemeten in seconden of fracties van seconden. Een langere sluitertijd laat meer licht binnen en kan bewegingsonscherpte veroorzaken. Een kortere sluitertijd laat minder licht binnen en kan helpen om bewegingsonscherpte te verminderen.

 

Wat is ISO

ISO is een instelling op je camera die bepaalt hoe gevoelig de sensor is voor licht. Als je meer licht nodig hebt, kun je de ISO-waarde verhogen. Maar dit kan ook ruis veroorzaken in je foto. Daarom is het belangrijk om de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, tenzij het echt nodig is om hem te verhogen.

Als je de ISO-waarde verhoogt, kun je een kortere sluitertijd of een kleiner diafragma gebruiken en toch een goed belichte foto krijgen. Als je de ISO-waarde verlaagt, kan dit betekenen dat je een langere sluitertijd of een groter diafragma moet gebruiken om dezelfde belichting te krijgen.

 

Conclusie

Het begrijpen van de belichtingsdriehoek is belangrijk om de juiste belichting voor je foto’s te kunnen kiezen. Door te weten hoe diafragma, sluitertijd en ISO samenwerken, kun je de gewenste belichting voor je foto’s bepalen en aanpassen. Dit is cruciaal voor het maken van goede foto’s in verschillende situaties en om de gewenste sfeer en uitstraling in je foto’s te creëren.

Deel dit bericht

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek andere berichten

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar. Dat het een fantastisch jaar mag worden met veel fotogenieke momenten. PS. Dit jaar heb ik een hoop

Lees meer

Kamp Vught

Het kind is er niet… en ik, waar moet ik heen! GEN. 37:30 Konzentrationslager Herzogenbusch Kamp Vugt, ook wel door de nazi’s Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd,

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *